Jousiammunta harrastuksena
Jousiammunta sopii kaikille ikään ja sukupuoleen katsomatta. Se on taitolaji, jossa haasteita riittää monella tasolla. Jousiammunta voi olla koko perheen yhteinen harrastus, keino irtautua hetkeksi arjen kiireistä, itsensä kehittämistä omilla ehdoilla tai kilpailua ja kovaa huippu-urheilua.
Jousiammunta kehittää harrastajansa keskittymiskykyä ja kehonhallintaa. Harjoituksissa on pakko sulkea muut asiat mielestään. Voimalaji jousiammunta ei ole, vaan jousen jännittämiseen vaaditaan oikeaa tekniikkaa.
Jousiammunta on myös perinteikäs vammaisurheilulaji. Vammasta riippuen harjoittelussa ja kilpailemisessakin voidaan käyttää erilaisia ampujalle räätälöityjä apuvälineitä.
Erilaisia jousia ja kilpailumuotoja on useita. Suosituimmat jouset ovat olympialaisistakin tuttu tähtäinjousi ja teknisesti hieman kehittyneempi taljajousi. Lisäksi jousiammuntaa harrastetaan mm. vaistojousella ja pitkäjousella. Perinteisen tauluammunnan lisäksi kilpailumuotoja ovat mm. maastoammunta ja 3D-ammunta. Kilpasarjoja on alle 11-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin. Jousella voi myös metsästää.
Monesti kuulee kysyttävän, minkä ikäisenä lapsi voi aloittaa jousiammunnan. Mitään alaikärajaa ei ole, vaan sopiva aloittamisikä löytyy lapsen luonteen kautta. Kun malttaa pysyä hetken paikoillaan ja keskittyä, on valmis aloittamaan jousiammuntaharjoittelunkin. Välineitä löytyy kyllä pienillekin harrastajille.
Yläikärajaa lajin aloittamiseen ei myöskään ole. Jousiammunta sopii rauhalliseksi liikuntaharrastukseksi eläkeläiselle siinä missä päätetyöskentelyn vastapainoksi työikäisillekin.
Aloittamiskynnys on jousiammunnassa matala. Omia välineitä ei aluksi tarvita, vaan jousiammuntaseuroilla ympäri maata on tarjota aloittelijalle ohjausta ja lainavälineitä, joilla pääsee tutustumaan lajiin. Myöskään fyysisiä kunto- tai voimavaatimuksia jousiammunnan aloittajalle ei ole.
Jousiammuntaharrastuksen aloittamista suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä lähimpään jousiammuntaseuraan. Seurat järjestävät alkeiskursseja, joiden kautta harrastus on helppo aloittaa. Kurssienkin ulkopuolella seuroissa ohjataan harrastuksen alkuun, jotta uusi harrastaja välttyisi tekniikan sudenkuopilta ja epäonnistuneilta välinehankinnoilta.